Onko Ilmastonmuutoksen estäminen enää pelkästään poliitikkojen asia?

Maanantai 18.1.2010 - NOPSYn puheenjohtaja

Joulukuun 2009 Kööpenhaminan ilmastokokous päättyi laihoin tuloksin. Tämän jälkeen käytiin heti keskustelua siitä, että Eurooppa antaa kohtuutonta kilpailuetua muille talouksille: etenkin USA:lle, Kiinalle ja Intialle. Eurooppa toimi oikein ajamalla ilmaston lämpiämistä estävää politiikkaa nopealla aikataululla ja uskon myös suomalaisten enemmistön ymmärtävän asian.  Ranska on esittänyt erityisiä tulleja niille maille, jotka eivät sitoudu ilmastotavoitteisiin.  

Itselläni on herännyt kysymys siitä, miten käytännössä voisin vaikuttaa ilmaston muutokseen varsinkin, kun poliittista yhteisymmärrystä on vaikea saada aikaiseksi. Nokittelu-uhkapeli maapallon kohtalosta sen kun jatkuu.  Ranskan tulliesitys tuo mieleen sen, että kuluttajat voisivat hinnan lisäksi harkita myös muitakin kriteerejä ostoksillensa kuten sen, että onko alkuperämaa miten sitoutunut ilmastotavoitteisiin. Käytännössä laajassa mittakaavassa kuluttajan käyttäytyminen voi vaikuttaa varsin paljon.

Kuluttajat voisivat myös hieman ihmetellä niiden yritysten toimintaa, jotka käytännössä ottavan hyödyn ei-niin-aktiivista-ilmastopolitiikkaa soveltavista maista esimerkiksi halvempien kustannusten muodossa. Globaalin kilpailuedun saavuttaminen varsin kyseenalaisin keinoin on tuomittavaa.  Ympäristön tuhoaminen - tapahtui se missä vaan - on paheksuttavaa. Kun korruption ja muidenkin tekijöiden suhteen yrityksiä ja maita mitataan, niin miten olisi  vastuullisuus tässä suhteessa. Löytyyköhän sellaista web-sivustoa?

Olemme saaneet Suomessa nauttia harvinaisen kauniista pakkastalvipäivistä. Toivottavasti kaikki muutkin ovat sitä kerinneet tekemään.

huurrekoivu.jpg

 

 

Avainsanat: ilmastomuutos, globalisaatio