Mobiilityön paradoksi

Perjantai 8.7.2011 - Mamma Mesikämmen


nopsynoise_100pix.jpg

Talouselämän 23.6.2011 ilmestyneessä numerossa oli pieni juttu, jonka otsikko on ”Kohta sinulta viedään oma työpöytä”. Siinä käsitellään hiljakkoin julkaistun Tulevaisuuden Työympäristö –barometrin tuloksia.

Barometrin mukaan yli 60 prosenttia yrityksistä ennakoi nimeämättömien työpisteiden määrän kasvua. Trendi on tuttu myös NSN:ssä. Työpisteitä tulee jatkossa olemaan vähemmän kuin työntekijöitä. Silloin on ainakin osaksi pakko luopua nimetyistä paikoista.

Jutussa annetaan trendin selitykseksi se, että mobiilityö yleistyy. ”Työntekijät tekevät työtään kotona tai asiakkaiden luona.”

Tilasuunnittelijat ja yritysten johto näyttävät elävän kymmenen vuotta ajastaan jäljessä. Mobiilityön paradoksi on se, että kun työkalujen muuttuessa mobiileiksi töitä voi tehdä mistä vain, niin globaalissa firmassa ei tarvitse työpisteestä enää liikkua mihinkään.

Jo nyt optimaalinen työpäivä koostuu peräkkäisistä virtuaalitapaamisista ympäri maailmaa (tai naapuritalossa) olevien kollegojen ja yrityskumppaneiden kanssa omalta paikalta. Lounaalla ja tauoilla turistaan sitten omien paikallisten työkavereiden kanssa.

Pitää paikkansa, että töitä tehdään yhä enemmän kotoa. Sitä tilasuunnittelijat tai johto eivät taida ymmärtää, että suuri syy siihen on se, että nykyajan toimistossa ei yleensä pysty tekemään edellä kuvattua optimoitua työpäivää. Avokonttorissa virtuaalikokouksessa pälpättävä ihminen häiritsee muita ja muut häntä.

Yhä tiiviimmin miehitetyissä toimistoissa puhe häiritsee yhä enemmän – ellei uusi teknologia astu apuun. Toivorikkaana odotan, että uusissa avokonttoreissa käytettävä taustahälyteknologia pitää huolen siitä, että NSN:n insinöörien ja muun väen puhe ei enää häiritse muita.

Muuten yhä useampi NSN:läinen jää aamulla kotiin töihin, muustakin syystä kuin siksi, että töihin päästessä ei ole jäljellä vapaita paikkoja autolle enää missään, tai että itsensä pystyy parkkeeraamaan vain kahvion sohvaryhmään.

Toivottavasti kotiin jäämisen trendi saadaan edes pysäytetyksi.